Steungezinnen

Buurtgezinnen is er voor alle gezinnen, die om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan ontlasting en steun bij de opvoeding. Die steun wordt gegeven door andere gezinnen die een gezin in hun buurt willen helpen. Dit kan een gezin met kinderen zijn, maar dat hoeft niet. Ook senioren met uitwonende kinderen en stellen zonder kinderen zijn van harte welkom. We vinden het wel heel belangrijk dat steunouders ervaring hebben met kinderen.

Als steungezin word je voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin op het gebied van de opvoeding van de kinderen. Welke ondersteuning je als steungezin biedt en hoeveel tijd je erin steekt, is afhankelijk van de afspraken die je hierover maakt met het vraaggezin. Dat kan uiteenlopen van af en toe logeren tot opvang van een kind op vaste dagen in de week. En van oppassen tot samen iets leuks doen met de kinderen. Maatwerk dus. De ondersteuning die een steungezin biedt kan ook veranderen in de loop van de tijd.

Steungezinnen krijgen geen vergoeding voor hun ondersteuning; het is vrijwilligerswerk. Steunouders hebben een belangrijke rol die soms moeilijk kan zijn. Daarom worden zij op hun beurt ondersteund door Buurtgezinnen.

Omdat de veiligheid van kinderen voorop staat, moeten steunouders een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) kunnen laten zien. Sinds november 2018 zijn de VOG’s voor vrijwilligers gratis.

Ervaringen van steungezinnen

“Een portie liefde kost niets”

Mariska de Bel woont samen met haar man en dochter van zeven in IJsselstein. In maart hebben zij zich aangemeld als steungezin en in april zijn ze begonnen. Ze zijn steungezin voor een alleenstaande moeder met drie kinderen.

Waaruit bestaat jullie ondersteuning op dit moment?
‘De jongste (meisje van 2 jaar) komt elke zaterdag de hele dag bij ons. Wij laten haar meeleven met ons gezin en de alledaagse dingen. Bij haar thuis hebben ze geen tuin, dus een dagje bij ons in de zandbak is al een hele belevenis voor haar. Een keer in de maand logeert ze een heel weekend bij ons.’

Wat zijn jullie ervaringen?
‘Het meisje geniet enorm bij ons. Dat vinden wij mooi om te zien. Mooi om te zien dat kinderen geen dure dingen nodig hebben. Gewoon een portie liefde, buitenlucht, muziek, taal, warmte…..kost niks!  Het lastige is dat wij moeders echt enorm verschillen van elkaar, waardoor ik op enige afstand wil blijven. Ik hoef geen vriendinnen te worden, maar verzorg wel haar kind. Dat is nog even zoeken tussen ons, maar dat komt vast goed.’

“Je geeft je kostbaarste bezit mee aan een ander”

Ageeth en Gerco de Jager en hun twee dochters wonen in Rhenen. Zij zijn steungezin voor een alleenstaande moeder met twee kinderen. Ze zagen een oproep voorbijkomen op Facebook en herkenden zich in het profiel. Zo is het balletje gaan rollen. Iedere week komt een peuter van drie jaar oud een middag bij hun thuis. Dat geeft de moeder tijd om wat voor zichzelf te doen.

Wat is jullie mee of tegen gevallen?
Het kennismaken met elkaar en een klik vinden is ons erg meegevallen. Onze situaties en uitgangsposities zijn zo verschillend. Zonder Buurtgezinnen waren we waarschijnlijk nooit met elkaar in contact gekomen. Maar bij de eerste kennismaking voelde het meteen goed en bleken we meer dan genoeg gespreksstof te hebben.

Hoe is het voor jullie eigen dochters?
De oudste dochter moppert wel eens, maar onze jongste vindt het super gezellig dat haar nieuwe vriendinnetje regelmatig komt spelen. Zodra we in de buurt van haar huis komen, vraagt ze verwachtingsvol of we haar gaan ophalen om te spelen.

Hoe is het voor jullie nieuwe huisgenootje?
Toen we vorige week in een speeltuin over evenwichtsbalken aan het lopen waren, keek ze me stralend aan en zei: “Ik vind het leuk!”. Dan weet je waar je het voor doet.

Hoe is de samenwerking met haar moeder?
Heel goed! We communiceren veel via WhatsApp. Dat gaat heel soepel. We zijn allebei heel flexibel in de afspraken. Als er iets is, valt er altijd wel iets te schuiven. Voordat we haar dochtertje “meekregen” wilde de moeder graag een paar concrete punten bespreken, waaronder bijvoorbeeld het niet zonder toezicht boven spelen. Ze voelde de vrijheid om dat aan te kaarten en wij hebben daar goede afspraken over kunnen maken. Zonder zulk wederzijds vertrouwen zou het ook niet kunnen. Je geeft tenslotte wel je kostbaarste bezit mee aan een ander.

Aanmelden

Wil je actief worden als steungezin en zijn wij werkzaam in jouw gemeente?
Klik dan op aanmelden en vul het formulier in.
Onze plaatselijke coördinator neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Aanmelden