Steungezinnen

Buurtgezinnen is er voor alle gezinnen, die om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan ontlasting en steun bij de opvoeding. Die steun wordt gegeven door andere gezinnen die een gezin in hun buurt willen helpen. Dit kan een gezin met kinderen zijn, maar dat hoeft niet. Ook senioren met uitwonende kinderen en stellen zonder kinderen zijn van harte welkom. We vinden het wel heel belangrijk dat steunouders ervaring hebben met kinderen.

Als steungezin word je voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin op het gebied van de opvoeding van de kinderen. Welke ondersteuning je als steungezin biedt en hoeveel tijd je erin steekt, is afhankelijk van de afspraken die je hierover maakt met het vraaggezin. Dat kan uiteenlopen van af en toe logeren tot opvang van een kind op vaste dagen in de week. En van oppassen tot samen iets leuks doen met de kinderen. Maatwerk dus. De ondersteuning die een steungezin biedt kan ook veranderen in de loop van de tijd.

Steungezinnen krijgen geen vergoeding voor hun ondersteuning; het is vrijwilligerswerk. Steunouders hebben een belangrijke rol die soms moeilijk kan zijn. Daarom worden zij op hun beurt ondersteund door Buurtgezinnen.

Omdat de veiligheid van kinderen voorop staat, moeten steunouders een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) kunnen laten zien. Sinds november 2018 zijn de VOG’s voor vrijwilligers gratis.

Ervaringen van steungezinnen

OP BEZOEK BIJ EEN STEUNGEZIN

In de serie jubileumfilmpjes, gingen we als eerste op bezoek bij een steungezin uit de Gemeente Rhenen.Trots op de gezinnen die wilden meewerken aan dit filmpje. Het geeft een kort maar krachtig inkijkje in wat Buurtgezinnen inhoudt.

Wekelijks gaat Fabian naar Nienke en Ronald om daar vooral met Ronald leuke dingen te doen. Hij vindt het fijn: een vaderfiguur in zijn leven. Met Ronald doet hij andere dingen dan thuis met zijn moeder en zusje. In het filmpje vertelt vader Ronald hoe Buurtgezinnen werkt.

In Wageningen draaien een broertje en een zusje maandelijks een weekend mee in het gezin van Marjanne en Albert.

Dat weekend hebben ze vijf kinderen en is het een gezellige boel.

Aanmelden

Wil je actief worden als steungezin en zijn wij werkzaam in jouw gemeente?
Klik dan op aanmelden en vul het formulier in.
Onze plaatselijke coördinator neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Aanmelden