Wil je een gezin verwijzen?

In je werk ontmoet jij ouders en kinderen die baat kunnen hebben bij een steungezin. Dit kan een gezin zijn waar de ouders het zwaar hebben vanwege ziekte, een kind dat veel zorg nodig heeft, mantelzorg voor opa of oma, financiële problemen en ga zo maar door.
Door de toegenomen stress zal er niet altijd voldoende aandacht voor de kinderen zijn. Voor deze ouders (of ouder) kan een steungezin, dat bijspringt met wat extra liefde en aandacht, een uitkomst zijn.

“Stress van ouders werkt door. Een steungezin geeft ouders en kinderen rust. Ik gun dit heel veel kinderen.”

“Stress van ouders werkt door. Een steungezin geeft ouders en kinderen rust. Ik gun dit heel veel kinderen.”

Juist in gezinnen waar de problemen (nog) niet groot zijn, kan Buurtgezinnen veel verschil maken. Met een geschikt steungezin kunnen we voorkomen dat problemen in gezinnen verergeren. Helaas weten veel ouders niet van ons bestaan of ze schamen zich en durven zich niet aan te melden. We zouden het erg waarderen als je ouders wijst op ons bestaan en hen motiveert zich aan te melden. Zo zorgen we er samen voor dat kinderen zich positief kunnen ontwikkelen. Wil je een gezin verwijzen? Kijk dan eerst of we in jouw gemeente werkzaam zijn.

Ook voor vluchtelingengezinnen

Ook voor kinderen uit vluchtelingengezinnen blijkt een steungezin meerwaarde te hebben. Het helpt bij het leren van onze taal en gewoonten en je sneller thuis voelen in Nederland. Het maakt niet uit wat het land van herkomst is. Onze digitale folder in het Engels en onze werkwijze in plaatjes zijn handig voor deze gezinnen.

Professionele werkwijze

Buurtgezinnen heeft in iedere gemeente (of stadsdeel) een coördinator die de gezinnen bij elkaar brengt en begeleidt. Een vaste contactpersoon dus, waarmee je altijd contact kunt opnemen.

De werkwijze van Buurtgezinnen bestaat uit 7 stappen. Je ziet ze in het filmpje.

De gemeente betaalt voor de inzet van Buurtgezinnen, voor gezinnen is deelname aan Buurtgezinnen gratis. Ouders melden zich bij Buurtgezinnen aan en hebben daarvoor geen indicatie nodig.

We vinden het belangrijk dat ouders het aanmeldformulier zelf invullen en zelf toestemming geven om hun gegevens op te slaan in de database van Buurtgezinnen.
Natuurlijk mag je wel helpen bij het invullen. Let op: we hebben het telefoonnummer en het emailadres van het gezin nodig, zodat de coördinator direct na de aanmelding contact kan opnemen met het gezin.

Twijfel je of Buurtgezinnen geschikt is? Of weet je niet zo goed hoe je Buurtgezinnen kunt uitleggen aan ouders? Onze lokale coördinator denkt graag met je mee en laat zich ook graag uitnodigen voor een eerste informatief gesprek met ouders over Buurtgezinnen.