“Met z’n allen zorgen voor de generatie van morgen”

Opvoeden weer meer als gezamenlijke taak zien, dat is het fundament van Buurtgezinnen.
“Opvoeden en het oplossen van problemen is iets geworden dat ouders alleen doen. Dat is niet nodig, we moeten elkaar veel meer steunen.”

Ontstaan

Initiatiefnemer Leontine Bibo werd als crisispleegouder geraakt door het verdriet van ouders en kinderen die niet meer samen kunnen leven omdat de problemen zo zijn geëscaleerd. “Er wordt wat afgetobd achter voordeuren. Als we elkaar onderling meer helpen met het opvoeden van onze kinderen, kunnen we veel ellende voorkomen.”

“We zijn het een beetje verleerd: aandacht geven aan een kind van een ander, in de vorm van een aai over een bol of een waarschuwing. De buurkinderen opvangen als de buurvrouw griep heeft, ingrijpen als je ziet dat een kind op straat wordt gepest door andere kinderen… Met z’n allen zorgen voor de generatie van morgen. Buurtgezinnen is vanuit die gedachte opgericht: ‘It takes a village to raise a child.”

Nieuw is het niet

“Ik ben er enorm trots op dat zeven jaar na de oprichting al ruim 100 gemeenten in Nederland Buurtgezinnen omarmen. Maar laten we eerlijk zijn: het is niet nieuw wat we doen. Ik spreek veel volwassenen die vroeger op een natuurlijke manier ook een buurtgezin hadden; een gezin waar ze regelmatig meedraaiden als het thuis om wat voor reden dan ook even niet ging. Dat vanzelfsprekende, daar willen we met Buurtgezinnen nog meer naartoe.”

“Het individu is de hoeksteen van de samenleving geworden. Laat dat maar weer het gezin zijn in welke vorm dan ook. Wij hebben steungezinnen in alle soorten en maten: opa’s en oma’s, stellen zonder kinderen, ‘complete’ gezinnen en ook afkomst of levensovertuiging verschilt. Het ideale gezin bestaat overigens niet. Ieder huisje heeft zijn kruisje. Dat kan ook heel relativerend werken voor ouders waar het allemaal even niet van een leien dakje loopt, ze zien dat het er in een steungezin af en toe ook hectisch aan toe kan gaan. Praat met elkaar over opvoeding, iedereen vindt opvoeden moeilijk. Juist andere ouders kunnen zo’n steunbron zijn.“

Het verschil maken

“De inzet van Buurtgezinnen genereert een rijke opbrengst voor zowel vraagouders als hun kinderen blijkt uit extern onderzoek. Bij vraagouders groeit het mentaal welbevinden. De steun geeft nieuwe energie en innerlijke rust. Buurtgezinnen draagt bij aan een gestage verbetering van het gezinsklimaat en de relaties tussen ouders en kinderen. Ook steungezinnen profiteren van hun rol, denk aan zingeving en ertoe doen. We horen heel vaak van steunouders dat ze dankbaar zijn een verschil te kunnen maken in een kinderleven.”

  • 0/5
  • 0 ratings
0 ratingsX
Klein beetje leuk! Beetje leuk! Leuk! Erg leuk! Heel erg leuk!
0% 0% 0% 0% 0%