Amsterdam 2018-12-06T14:49:38+00:00

Gestart: juni 2015

Coördinator Amsterdam-Zuid:
Anjo van Hout

Bereikbaar via: 06-51554964 of anjo@buurtgezinnen.nl

Interview

Coördinator Amsterdam-Oost, Centrum en Noord:
Jacqueline van Abeelen

Bereikbaar via: 06-44882482 of jacqueline@buurtgezinnen.nl

Interview

Coördinator Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid-Oost:
Aretha Gijsbertha

Bereikbaar via: 06-34192211 of aretha@buurtgezinnen.nl

facebook icon hout 30Volg ons ook op Facebook via de speciale pagina:
Buurtgezinnen.nl in Amsterdam

Steungezinnen gezocht

Buurtgezinnen.nl zoekt in de gemeente Amsterdam, steungezinnen voor gezinnen die het moeilijk hebben. Wil je steungezin worden voor een van deze gezinnen? Dan kun je je direct aanmelden via deze link of meer informatie opvragen via anjo@buurtgezinnen.nl voor Amsterdam-Zuid of jacqueline@buurtgezinnen.nl voor Amsterdam-Oost, Centrum en Noord of aretha@buurtgezinnen.nl voor Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid-Oost.

Of kun je wel wat hulp gebruiken, meld je dan aan door het formulier “Vraaggezin” in te vullen.Op dit moment zijn wij op zoek naar steungezinnen voor onderstaande gezinnen. Delen van het bericht op Facebook of Twitter is ook fijn.

Wie brengt en haalt deze held naar zijn voetbalclub…? (Amsterdam Osdorp)

“Hij kan het zo goed, maar ik kan hem niet altijd brengen en halen”. Dat is waar deze alleenstaande moeder tegen aanloopt. Haar zoon van 8 jaar kan heel goed voetballen, maar moeder kan hem in verband met werk niet altijd brengen en halen naar de voetbalclub. Zij moet werken om het financieel allemaal te bolwerken.

“Ik zou heel graag zelf aan de zijlijn staan, maar dat lukt met mijn werktijden gewoon niet”. Daarom zou het heel leuk en fijn zijn dat er een gezin is dat deze voetbaltopper naar voetbal zou kunnen brengen en dat hij daarna eventueel nog naar het huis van het steungezin mee zou kunnen.

Omdat moeder tot 19:00 onderweg is van werk en vader niet in beeld is, lukt het dit gezin niet om voor deze voetballer te organiseren dat hij naar voetbal gebracht en opgehaald wordt en dat er iemand staat te juichen wanneer hij lekker bezig is en een doelpunt scoort.

Een “vaderfiguur” die het leuk vindt om aan te moedigen en “high fives” te geven is van harte uitgenodigd.

(meer…)

Wie heeft er plek voor deze drie kanjers? (Amsterdam zuidoost Gein)

De vader heeft alleen de zorg voor drie leuke jongens. Ze zijn 10, 8 en 5 jaar oud en kunnen heel lief met elkaar spelen.

Papa heeft het ontzettend druk met het halen en brengen van de jongens naar sport en clubjes. Ondertussen moet hij ook de kost verdienen.

Voor de jongens zou het heel fijn zijn als ze af en te in een ander gezin mogen aanhaken waar een “moederfiguur” aanwezig is, een zachte vrouwelijke hand is iets waar de jongens soms echt behoefte aan hebben. Een gezin die het leuk vindt om de jongens naar sport te brengen en waar ze af en toe mogen aanschuiven om met de andere kinderen van het gezin te spelen samen met hun speelgoed.

Hoewel de jongens het prima met elkaar kunnen vinden, zou het fijn zijn als de kinderen ook eens om de beurt mogen komen en/of naar sport gebracht kunnen worden. Dan kunnen zij even individuele aandacht krijgen. Zodat papa de tijd en gelegenheid heeft om bij het andere kind aan de zijlijn te juichen bij bijvoorbeeld Judo.

(meer…)

Gezocht: rustig gezin (Watergraafsmeer/Amsteldorp)

Na de geboorte van hun jongste zoon brak een zware tijd aan voor dit jonge gezin. Er volgde een jaar van vele ziekenhuisbezoeken, van slapeloze nachten en van zorgen over andere familieleden. Daar lijkt nu iets meer rust in te komen, maar de nasleep van deze uitputtingsslag blijkt groot.

Gelukkig heeft het gezin mensen om zich heen die helpen. Mede daardoor hebben zij het behoorlijk lang vol kunnen houden, maar extra hulp is erg welkom.

Daarom is Buurtgezinnen voor hen op zoek naar een fijn gezin, waar de jongens – samen of om de beurt – af en toe heen kunnen. Bijvoorbeeld een paar uurtjes in het weekend. Dat zou al zó veel schelen!

(meer…)

Gezocht: leuke speelplek voor broertjes (Amsterdam/Nieuwendam)

Voor een Egyptisch gezin met jonge kinderen zoeken we een steungezin in de buurt. De vader is lange dagen van huis voor zijn werk en de moeder is bezig met haar inburgering.

Het gezin heeft leuke contacten in de buurt, zij hebben al best wat nieuwe vrienden gemaakt. Toch zou het fijn zijn als er een gezin met andere kinderen is, waar hun zoontjes (van ruim 3½ en net 2 jaar oud) regelmatig naartoe kunnen. Dan heeft de moeder – die haar handen vol heeft aan de jongens – even tijd voor zichzelf.

De jongens spelen allebei heel graag met andere kinderen. De jongste is vrolijk en kletst gezellig (hoewel tot nu toe alleen zijn moeder hem goed kan verstaan). De oudste vindt het heerlijk om naar de peuterspeelzaal te mogen en daar lekker te spelen.

(meer…)

Gezin met kleine kinderen gezocht (Noord/Van der Pekbuurt)

Voor een ontzettend gastvrij en jong Arabisch gezin zijn we op zoek naar wat steun in de buurt. Daar hebben zij inmiddels wel contact met enkele mensen (en er woont ook wel familie in Amsterdam), maar er is niemand met kleine kinderen. Wat zou het leuk zijn om iemand te ontmoeten die ook een kind van rond 1½ jaar heeft, zodat de kinderen samen kunnen spelen!

Dit zoontje heeft veel energie en zijn ouders vinden het soms best moeilijk om zijn gedrag goed te sturen. Misschien kan een wat ervarener ouder hen daarin een beetje op weg helpen?

Het jochie houdt van voetballen en giet graag water in bekers en bakjes. Soms vindt hij auto’s ook leuk om mee te spelen.

(meer…)

Leuk gezin gezocht voor jonge verzamelaarster (Noord/Banne 1)

In Amsterdam Noord woont een lief Egyptisch gezin. Sinds de scheiding zorgt de moeder nagenoeg alleen voor de vier kinderen. Dat is een behoorlijke uitdaging, ook omdat de ontwikkeling van de jongste kinderen extra aandacht vraagt.

Voor één van de dochters (11 jaar) zoekt Buurtgezinnen een fijn gezin met één of meer kinderen in de leeftijd van 8 tot 11 jaar. Een gezin waar dit meisje welkom is om mee te doen, maar waar niet teveel van haar wordt verwacht.

Het meisje kan zoekend rondlopen en dan allerlei ‘schatten’ vinden; mooie steentjes bijvoorbeeld. Die verzamelt zij graag. Ook praat zij graag en vindt de moeder dat zij veel vragen stelt… Ze houdt van zwemmen, dansen en knutselen. En daarnaast vindt zij het erg leuk om met make-up en haar haar bezig te zijn.

(meer…)

Rustig gezin gezocht voor lieve jongen (Noord/Banne 1)

Voor het lieve Egyptische gezin in Noord zoeken we meer… Sinds de scheiding zorgt de moeder in dit gezin nagenoeg alleen voor de vier kinderen. Dat is een behoorlijke uitdaging, ook omdat de ontwikkeling van de jongste kinderen extra aandacht vraagt.

Voor de zoon (10 jaar) zoekt Buurtgezinnen een rustig gezin waar hij lekker kan komen spelen.

Deze jongen is lief en gevoelig en kan het met kinderen van alle leeftijden goed vinden. Soms vindt hij het moeilijk om te zeggen wat hij vindt of wat er in hem omgaat. Daar heeft hij nog wat hulp bij nodig.

Hij houdt ervan om met lego te spelen en ook fietsen en zwemmen vindt hij erg leuk. Liefst zou hij een gezin treffen waar ook een andere jongen is. Een jongen die – net als hij – niet van ruzie of vechten houdt.

(meer…)

Helpende hand gezocht voor vrolijk meisje (Zuid/De Pijp)

Buurtgezinnen.nl zoekt voor een meisje van bijna 7, dat woont in een levendig gezin met drie kinderen in de basisschool leeftijd, een steungezin. De gezinssituatie is zo dat moeder, na een complexe scheiding,  de volledige zorg heeft voor de kinderen. De moeder zou graag eens in de twee weken in het weekend ontlast wil worden.

Het gaat om de jongste dochter, een vrolijk meisje van bijna 7 jaar. Ze is slim actief en gezellig, luistert goed en heeft goede manieren. Ze is makkelijk in de omgang, vindt veel dingen leuk.

Het liefst gaat zij naar een gezin waar een meisje is van haar eigen leeftijd. Andere kinderen geen bezwaar, ze past zich makkelijk aan.

(meer…)

Met welk gezin mogen deze kinderen naar buiten? (Noord/Van der Pekbuurt)

Al vijf jaar lang is de alleenstaande moeder in een groot gezin ziek. Artsen zijn er nog altijd niet achter wat er aan de hand is. Dat is niet alleen frustrerend, maar ook behoorlijk uitzichtloos. De moeder sleept zich dagelijks door pijn en vermoeidheid heen, maar kan nauwelijks met de kinderen de deur uit. Terwijl die daar juist zo’n behoefte aan hebben: lekker naar de speeltuin of spelen op het plein!

Voor deze moeder zou het bovendien fijn zijn als de jongste van het stel – een gezellige babbelkont van 3 jaar – een dagdeel naar een ander gezin mag. Dan heeft de moeder de kans om even op te laden.

(meer…)

Steungezin gezocht voor een slim meisje van bijna 13 in Amsterdam Zuid

Buurtgezinnen.nl in Amsterdam Zuid is op zoek naar een fijn steungezin voor een sensitief meisje wat binnenkort 13 wordt. Een gezin waar ze met leeftijdgenootjes kan spelen en die gezellige dingen met elkaar doen. Het meisje woont alleen met haar moeder die een chronische ziekte heeft, waardoor zij veelal aan huis gebonden is en vaak heel moe. De moeder en dochter hebben een heel goede band, het meisje zorgt een beetje mee thuis. Zij zit in de tweede klas van het voortgezet onderwijs, houdt van lezen, knutselen, heeft pianoles en is een enthousiaste basketbalster. En ze is verzot op vreemde talen.

Zij zijn een aantal jaren geleden uit het midden van het land in Amsterdam komen wonen en hebben een beperkt netwerk, vooral door moeders ziekte. Het meisje heeft wel vriendinnen op school, maar die wonen in andere stadsdelen.

(meer…)

Speelgezin voor vrolijk meiske (Oost/Indische buurt)

Door ziekte en een aantal moeilijke jaren, heeft de moeder van een gezellige peuter (3½ jaar) het erg zwaar. Pijn en vermoeidheid zorgen ervoor dat deze moeder grote moeite heeft zich staande te houden en om de dag goed door te komen. De vader springt in waar hij kan en ondersteunt zijn vrouw zo goed mogelijk. Hij moet echter ook werken en naar de lessen Nederlandse taal. Bovendien begint de ziekte van zijn vrouw ook bij hem zijn tol te eisen…

Beide ouders gunnen het hun dochtertje om een vrolijk leven te hebben en ook lekker naar buiten te kunnen (want daar houdt dit meiske wel van!), maar dit krijgen zij nu niet goed voor elkaar. En hoewel familie in het begin wel betrokken was, is er maar weinig begrip voor de situatie rondom moeders ziekte. In plaats van steun kunnen deze ouders daarom eigenlijk alleen nog commentaar en verwijten krijgen. Dat maakt dat zij zich er heel alleen in voelen staan.

(meer…)

Gezocht: steungezin voor muzikale jongens (Noord – Overhoeks/Buiksloterham)

“Pijnlijk en vermoeiend” vertelt de alleenstaande moeder van deze jongens over haar artrose. Door de ziekte valt de zorg voor haar kinderen en het huishouden niet mee. Bovendien moet deze moeder af en toe voor onderzoeken naar het ziekenhuis. De weinige familie die zij heeft, woont ver weg en kan dus niet inspringen. Het zou daarom fijn zijn als haar jongens naar een leuk gezin in de buurt kunnen, om daar even lekker kind te zijn!

Deze moeder richt zich al jarenlang op slechts twee dingen in het leven: haar zoons en haar ziekte. Dat er al die tijd al geen ‘ruimte’ voor zichzelf is geweest, begint haar nu op te breken…

Om deze moeder te ontlasten en haar tijd voor zichzelf te gunnen, zoeken we een fijn steungezin in Overhoeks of Buiksloterham.

Wees gewaarschuwd: je moet wél van muziek houden! (aldus de jongens)

(meer…)

Leuk Buurtgezin gezocht voor moeder en dochter in De Pijp

Buurtgezinnen.nl zoekt voor een moeder en haar dochtertje van 5,5 een leuk steungezin waar het meisje met een bepaalde regelmaat kan gaan spelen om de moeder te ontlasten en om het netwerk van het meisje te vergroten. De moeder heeft al geruime tijd last van een burn-out, waar ze maar niet van af komt. Zij werkte als office manager en volgt nu een re-integratietraject bij een atelier waar creatief met stoffen wordt gewerkt. Er is geen vader in beeld, de moeder staat alleen voor de opvoeding en de zorg voor haar dochtertje. Dit valt haar zwaar, omdat de moeder wat ouder is heeft ze weinig vrienden die kinderen in dezelfde leeftijd hebben. Haar directe familie woont vnl. in Zeeland.

Het meisje heeft als hobby’s: spelen met poppen, fietsen en spelen in de natuur, klimmen in de speeltuin etc. Daarnaast is zij creatief, maakt mooie schilderijen en beschikt zij over een ruime fantasie. Het is een lieve meid, maar ze heeft ook een aardig temperament, volgens de moeder. Ze hebben een sterke band met elkaar.

(meer…)

Brenghulp gezocht: wie rijdt onze kinderen? (Van Lennep/Lootsbuurt in Oud-West)

De moeder in een erg geïsoleerd gezin is ziek, waardoor zij veel in bed ligt en het zwaar heeft met de zorg voor haar jonge kinderen. De vader springt in waar hij kan, maar kan niet langer wegblijven van zijn werk.

Deze ouders vragen niet graag om hulp, want ‘je bent toch zelf verantwoordelijk voor je kinderen?!’. Het is echter niet langer vol te houden…

Wat al ontzettend zou helpen, is als iemand op WOENSDAG en DONDERDAG het zoontje (5 jaar) naar school kan brengen en hem ’s middags weer ophaalt. Hij gaat naar een basisschool in de Nicolaas Beetsstraat, een fietstochtje van zo’n 3 minuten. Omdat zijn zusje (3 jaar) op de donderdag naar de peuterspeelzaal in dezelfde school gaat, zou het natuurlijk fantastisch zijn als dat te combineren is.

(meer…)

Van steun- naar vraaggezin… (Amsterdam Zuidoost)

“Waar moet ik aan voldoen om een geschikt steungezin te zijn?” Deze vraag was het begin van mijn contact met een moeder in Amsterdam Zuidoost; een leuke, actieve vrouw met een goede baan en twee geweldige kinderen.

In ons gesprek over hoe haar leven er uit ziet en welke vorm van ondersteuning goed zou passen bij haar thuissituatie, realiseerde zij zich dat zij zelf eigenlijk degene is die wel wat hulp kan gebruiken.

Want het drukke gezinsleven is ook pittig als je alleenstaand bent. Bovendien gunt deze moeder haar zoon een omgeving waar ook wat mannelijke energie is en haar dochter leuke meiden om mee te spelen (want die treft zij in haar klas en op de BSO niet zo veel).

En daarmee kreeg ons gesprek een heel andere wending… Vandaar dus nu deze oproep: welk gezin kan wat ruimte scheppen om deze kinderen af en toe een fijne plek te bieden?

(meer…)

Tips in Amsterdam

Voor vragen over zorg, welzijn, aangepast vervoer, zelfstandig wonen, aanpassingen in huis,  urgentieverklaring, kwijtschelding, geldproblemen en minimaregeling kunt u terecht bij het Sociaal Loket van Stadsdeel Zuid,
President Kennedylaan 923,
tel. 020 – 255 2916.
Medewerkers van het Sociaal Loket wijzen u de weg naar gespecialiseerde instanties, die u verder kunnen helpen.

Meer info: website

Opvang, opvoeden en taalontwikkeling

Ouder- en Kindteams:opvoeden, opgroeien, gezondheid en ontwikkeling
Ouders en jongeren, die zich afvragen: hoe pak ik dat nou aan? Waar vind ik goede informatie? Moet ik mij zorgen maken? De ouder- en kindteams denken met je mee, geven tips en kijken samen met je wat er nog meer nodig is, zodat je de juiste hulp of ondersteuning krijgt.

In Amsterdam Zuid zijn teams gevestigd in Buitenveldert/Zuidas en De Pijp/Rivierenbuurt.

Meer info: website

Combiwel voor kinderen is een maatschappelijke kinderopvang organisatie met persoonlijke aandacht voor ouders en de ontwikkeling van kinderen. Combiwel voor kinderen beschikt over kinderdagverblijf, de peutercombi, de buitenschoolse opvang, de voorschool of de spelinloop.

tel: 020 – 57 71 133

Meer info: website

Voor een compleet overzicht van naschoolse activiteiten kun je terecht bij de website van Dynamo Amsterdam.
tel: 020 – 46 09 300;

Meer info: website
Kijk bij ‘activiteit’ en zoek dan op het ‘stadsdeel’.

In twee bibliotheekvestigingen in Zuid – De Pijp/Tolstraat en Buitenveldert/ Willem van Weldammelaan 5 – lezen medewerkers van de OBA elke week voor aan kinderen. De ontwikkeling van de woordenschat van een kind wordt sterk gestimuleerd door voorlezen.

Tolstraat 160, 1074 VM AMSTERDAM
Willem van Weldammelaan 5 , 1082 LT AMSTERDAM

Meer info: website

Welzijn

Bij PuurZuid kan elke inwoner van Amsterdam-Zuid vragen stellen over hulp en advies bij relatieproblemen, financiële zorgen, onderwijs, werk, opvoeding en gezondheid; maar ook om schuldhulpverlening, mantelzorg, vrijwilligerswerk en sociaal juridische dienstverlening.

Meer info: website

Cliëntondersteuning voor mensen/kinderen met een langdurige beperking

MEE Amstel en Zaan biedt (cliënt)ondersteuning aan mensen met een lichamelijke en- of verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel, chronische ziekte, een vorm van autisme. MEE geeft advies, informatie en ondersteuning op maat. U kunt terecht bij een Wlz-cliëntondersteuner.

De ondersteuning, die MEE biedt is onafhankelijk van zorgaanbieders en zorgkantoren.

Meer info: website

Huizen van de wijk

Een Huis van de Wijk is dé plek waar wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten voor de buurt, volwassenen en kinderen, kunnen organiseren. Amsterdam Zuid heeft in totaal vijf Huizen van de Wijk.

Huis van de Wijk Lydia
Voor de bewoners van drie buurten: het Museumkwartier, de Willemsparkbuurt en de Apollobuurt (de postcodes 1071, 1075 en 1077).
Roelof Hartplein 2a, 1071 TT Amsterdam

Meer info: website

Huis van de Wijk Buitenveldert
Voor bewoners van Buitenveldert en de Zuidas.
A.J. Ernststraat 112, 1082 LP Amsterdam

Meer info: website

Huis van de Wijk De Pijp
Voor bewoners van De Pijp
2e vd Helststraat 66, 1072 PG Amsterdam

Meer info: website

Huis van de Wijk Olympus
Voor bewoners van de Hoofddorppleinbuurt en de Stadionbuurt.
Hygiëaplein 10, 1076 RT Amsterdam

Meer info: website

Huis van de Wijk Rivierenbuurt
Voor bewoners van de Rivierenbuurt
Rijnstraat 115, 1079 HA Amsterdam

Meer info: website