Amsterdam 2018-08-21T08:14:23+00:00

Gestart: juni 2015

Coördinator Amsterdam-Zuid:
Anjo van Hout

Bereikbaar via: 06-51554964 of anjo@buurtgezinnen.nl

Interview

Coördinator Amsterdam-Oost, Centrum, Zuid-Oost, Noord en West:
Jacqueline van Abeelen

Bereikbaar via: 06-44882482 of jacqueline@buurtgezinnen.nl

Interview

facebook icon hout 30Volg ons ook op Facebook via de speciale pagina:
Buurtgezinnen.nl in Amsterdam

Steungezinnen gezocht

Buurtgezinnen.nl zoekt in de gemeente Amsterdam, steungezinnen voor gezinnen die het moeilijk hebben. Wil je steungezin worden voor een van deze gezinnen? Dan kun je je direct aanmelden via deze link of meer informatie opvragen via anjo@buurtgezinnen.nl voor Amsterdam-Zuid of jacqueline@buurtgezinnen.nl voor de overige gebieden in Amsterdam. Of kun je wel wat hulp gebruiken, meld je dan aan door het formulier “Vraaggezin” in te vullen.Op dit moment zijn wij op zoek naar steungezinnen voor onderstaande gezinnen. Delen van het bericht op Facebook of Twitter is ook fijn.

Leuk Buurtgezin gezocht voor moeder en dochter in De Pijp

Buurtgezinnen.nl zoekt voor een moeder en haar dochtertje van 5,5 een leuk steungezin waar het meisje met een bepaalde regelmaat kan gaan spelen om de moeder te ontlasten en om het netwerk van het meisje te vergroten. De moeder heeft al geruime tijd last van een burn-out, waar ze maar niet van af komt. Zij werkte als office manager en volgt nu een re-integratietraject bij een atelier waar creatief met stoffen wordt gewerkt. Er is geen vader in beeld, de moeder staat alleen voor de opvoeding en de zorg voor haar dochtertje. Dit valt haar zwaar, omdat de moeder wat ouder is heeft ze weinig vrienden die kinderen in dezelfde leeftijd hebben. Haar directe familie woont vnl. in Zeeland.

Het meisje heeft als hobby’s: spelen met poppen, fietsen en spelen in de natuur, klimmen in de speeltuin etc. Daarnaast is zij creatief, maakt mooie schilderijen en beschikt zij over een ruime fantasie. Het is een lieve meid, maar ze heeft ook een aardig temperament, volgens de moeder. Ze hebben een sterke band met elkaar.

(meer…)

Brenghulp gezocht: wie rijdt onze kinderen? (Van Lennep/Lootsbuurt in Oud-West)

De moeder in een erg geïsoleerd gezin is ziek, waardoor zij veel in bed ligt en het zwaar heeft met de zorg voor haar jonge kinderen. De vader springt in waar hij kan, maar kan niet langer wegblijven van zijn werk.

Deze ouders vragen niet graag om hulp, want ‘je bent toch zelf verantwoordelijk voor je kinderen?!’. Het is echter niet langer vol te houden…

Wat al ontzettend zou helpen, is als iemand op WOENSDAG en DONDERDAG het zoontje (5 jaar) naar school kan brengen en hem ’s middags weer ophaalt. Hij gaat naar een basisschool in de Nicolaas Beetsstraat, een fietstochtje van zo’n 3 minuten. Omdat zijn zusje (3 jaar) op de donderdag naar de peuterspeelzaal in dezelfde school gaat, zou het natuurlijk fantastisch zijn als dat te combineren is.

(meer…)

Dol op kleintjes? We zoeken steun voor een kersverse moeder! (Nieuw Sloten)

Voor dit gezin hebben wij een steungezin gevonden.

Hun dochtertje is pas 8 weken oud en in die twee maanden is deze moeder heel onzeker geworden. Doet zij het wel goed? Is het normaal als een baby zoveel wakker is? Wat moet er allemaal in de tas als je op pad gaat? En wat als zij dan huilt? Hoe doen andere mensen dat toch?!

Zaken die voorheen heel vanzelfsprekend waren en die – gelukkig maar – voor de meeste ouders alleen maar even ‘uitzoeken’ zijn, leveren deze moeder ontzettend veel stress op. Zo erg zelfs dat zij de deur nog nauwelijks uit durft. En dus zit zij zich thuis ellendig te voelen.

Twee jaar geleden kwam de moeder naar Nederland om te trouwen met haar lief, die hier inmiddels al jaren woonde. Daarmee liet zij een vertrouwde omgeving, een baan en vooral ook vrienden en familie achter. Met haar man is zij gelukkig, maar hij werkt zes lange dagen per week. Dat was al vrij eenzaam toen er nog geen kind was, maar nu heeft de moeder zijn steun eigenlijk extra hard nodig. Er is nagenoeg geen netwerk in de omgeving.

(meer…)

Steun voor depressieve moeder (Oud-West/De Pijp)

Als jonge moeder van een dochter (8) valt het niet altijd mee om aan te haken bij andere ouders. Dat maakt het leven als alleenstaande ouder soms extra eenzaam. Vriendinnen zijn er wel, maar die zijn nog helemaal niet toe aan kinderen, zelfs niet als ‘oppas’.

Omdat de moeder niet lekker in haar vel zit, staat de relatie met haar dochter vaak ongewild op spanning. Daardoor wordt de moeder snauwerig – wat zij natuurlijk helemaal niet wil! – en wordt de dochter opstandig. Terwijl het meisje van nature juist heel lief en zorgzaam is.

(meer…)

Vrolijk joch van 10 zoekt vriendje(s) om mee te spelen!

Buurtgezinnen.nl in Amsterdam Zuid is op zoek naar een steungezin voor een vrolijke jongen van 10, die van voetballen, buiten spelen en gamen houdt. Hij woont samen met zijn moeder en zusje van 1,5 in de Schinkelbuurt en is een hele steun voor zijn moeder die 11 jaar geleden gevlucht is uit Somalië. Hij zit in Amstelveen op school en heeft helaas geen vriendjes in de buurt. De moeder spreekt slecht Nederlands, en wil dolgraag een beetje ontlast worden om de taal beter te leren. Ze zijn heel blij dat ze in Nederland wonen en willen hier graag hun plek vinden.

Ze vormen met z’n drieën een warm en hecht gezinnetje, maar ze hebben geen familie of vrienden in de buurt wonen, waardoor ze geïsoleerd leven.

(meer…)

Van steun- naar vraaggezin… (Amsterdam Zuidoost)

“Waar moet ik aan voldoen om een geschikt steungezin te zijn?” Deze vraag was het begin van mijn contact met een moeder in Amsterdam Zuidoost; een leuke, actieve vrouw met een goede baan en twee geweldige kinderen.

In ons gesprek over hoe haar leven er uit ziet en welke vorm van ondersteuning goed zou passen bij haar thuissituatie, realiseerde zij zich dat zij zelf eigenlijk degene is die wel wat hulp kan gebruiken.

Want het drukke gezinsleven is ook pittig als je alleenstaand bent. Bovendien gunt deze moeder haar zoon een omgeving waar ook wat mannelijke energie is en haar dochter leuke meiden om mee te spelen (want die treft zij in haar klas en op de BSO niet zo veel).

En daarmee kreeg ons gesprek een heel andere wending… Vandaar dus nu deze oproep: welk gezin kan wat ruimte scheppen om deze kinderen af en toe een fijne plek te bieden?

(meer…)

Verschillende wensen in overbelast gezin (Noord – Vogelbuurt)

Voor deze alleenstaande moeder van drie kinderen is het dagelijks leven behoorlijk pittig. De leeftijden van de kinderen zijn divers en de opvoeding van met name de jongste twee vraagt veel van de moeder. Dat ze met z’n vieren in een klein huis wonen maakt het allemaal niet makkelijker…

Hoewel de dochters leuke buurtgenootjes hebben om lekker mee buiten te spelen, heeft het gezin geen familie of netwerk om op terug te vallen. De moeder is – inmiddels alweer lang geleden – gevlucht vanuit Afrika en haar familie verblijft niet in Nederland.

Voor de jongste twee kinderen zoeken we een fijn steungezin in de buurt.

(meer…)

Wie bezorgt deze kinderen leuke activiteiten deze zomer? (Bijlmer-Centrum)

De moeder van twee vrolijke kinderen (6 en 8 jaar oud) is hoogzwanger. Die zwangerschap gaat met nogal wat zorgen gepaard en de stress maakt het leven van deze moeder momenteel erg zwaar. De moeder gunt het haar kinderen een onbezorgde zomer te hebben, maar voorziet dat zij daar zelf niet voor zal kunnen zorgen. Zij zal haar handen vol hebben aan de bevalling en de baby. Vandaar dat zij al met iemand heeft kunnen regelen dat de kinderen een weekendje mogen logeren en dat ze zelfs een week op kamp gaan. Hartstikke fijn natuurlijk!

Maar de zomervakantie is lang… En om dan als kind zo gebonden te zijn aan huis is niet fijn.

Daarom is Buurtgezinnen op zoek naar een steungezin waar deze broer en zus in de vakantie af en toe terecht kunnen. Om gewoon lekker te spelen, om eens mee te gaan naar een park, om iets leuks mee te ondernemen.

(meer…)

Helpende hand gezocht voor moeder met een tweeling van 8 maanden

Buurtgezinnen.nl in Amsterdam Zuid is op zoek naar een steungezin voor een moeder met haar tweeling van 8 maanden. De moeder is Nederlandse, zij studeerde beeldende kunst in Turkije en deed een masteropleiding in België. Zij werkte als zelfstandig keramist in Schotland en zij woont nu sinds 6 jaar in Amsterdam. In Amsterdam studeerde zij aan de fotoacademie, zij werkt nu als fotografe en bij een bank. Zij is heel blij met haar twee vrolijke zoontjes. Zij heeft een beperkt netwerk omdat ze nog niet zo lang in Amsterdam woont. Goede vrienden van haar hebben zelf gezondheidsproblemen waardoor hun ondersteuning is weggevallen. De moeder is een warme, vriendelijke vrouw. Zij is niet gewend om snel om hulp te vragen, maar in haar nieuwe leven met de tweeling kan ze wat steun zo af en toe goed gebruiken.

(meer…)

Bij wie ben ik welkom? (Bos en Lommer)

Voor een meisje (14) dat al een bewogen leven achter de rug heeft, is Buurtgezinnen op zoek naar een islamitisch steungezin. Zij zou namelijk heel graag wat meer kennis krijgen van de Arabische taal en cultuur. Omdat de ruzies met haar wat oudere zus vaak tot grote spanningen in huis leiden, is het fijn als dit meisje een ‘uitwijkmogelijkheid’ heeft. Dat zou ook wat ruimte geven om op een rustige plek huiswerk te kunnen maken. Of juist nog even niet aan haar huiswerk te gaan, maar gezellig te kletsen. Want daar houdt deze jongedame wel van!

Een ‘flexibele vaste afspraak’ is fijn, maar het is ook wenselijk dat zij de mogelijkheid heeft om naar het steungezin toe te gaan als het thuis even moeilijk loopt.

(meer…)

Bij wie mogen onze lieve jongens spelen? (De Aker/West)

Voor een Marokkaans gezin in De Aker is Buurtgezinnen MET SPOED op zoek naar een leuk steungezin in de buurt. De moeder van twee broertjes (1½ en 3½ jaar oud) is behandeld voor kanker. De chemo en bestraling hebben haar uitgeput en zij heeft rust nodig om te herstellen. Eigenlijk een onmogelijke taak wanneer er twee dreutels in je huis rondrennen, die veel aandacht nodig hebben… De vader doet wat hij kan wanneer hij thuis is, maar is ook veel weg vanwege zijn werk.

De jongens zijn erg lief! Het oudste broertje gaat drie dagdelen per week naar de voorschool, waar hij het erg naar zijn zin heeft. De jongste is altijd bij zijn moeder thuis. Beide jochies houden enorm van rennen, springen en klimmen, dus het zou fijn zijn als het steungezin het leuk vindt om hen mee naar buiten te nemen.

De vader spreekt prima Nederlands, voor de moeder is dat nog erg moeilijk. Zij heeft – door de zwangerschappen en haar ziekte – nauwelijks de gelegenheid gehad om naar taallessen te gaan. Om deze moeder te ontlasten en haar kansen op een goed herstel te vergroten, zoeken we een leuk gezin waar (één van) de jongens op dinsdag en vrijdag een paar uurtjes mogen spelen.

(meer…)

Gezocht: spontaan gezin met verantwoordelijkheidsgevoel (Zeeheldenbuurt of E-buurt Bijlmer)

De moeder van een grappig jochie (5) noemt haar leven op dit moment ‘chaotisch’ en ‘druk’. Zij voelt zich vaak machteloos. Daarom wordt zij geholpen de boel weer goed op de rit te krijgen. Dat kost veel energie. En zij merkt dat zij daardoor niet meer de leuke moeder kan zijn die zij voorheen was. Buurtgezinnen is daarom op zoek naar een gezellig, speels steungezin, waar haar zoontje elke week een middagje heen mag. Dan is hij even uit de stressvolle situatie en krijgt hij positieve aandacht. Bovendien heeft zijn moeder dan even tijd voor zichzelf en voor het kleine zusje.

Omdat hij medicatie slikt, heeft zijn moeder het vertrouwen nodig dat een steungezin hierin verantwoordelijk is. Het jongetje is heel vrolijk en houdt enorm van spelen. Met van alles! Hij kan zich prima alleen vermaken, maar geniet nog meer als hij samen met een ander kan spelen.
Zijn moeder hoopt dat hij bij een steungezin terecht komt waar hij zich aan anderen kan optrekken en waar zijn (taal)ontwikkeling wordt gestimuleerd.

(meer…)

Aan wie kan ik mijn dochter toevertrouwen? (Oostpoort/Amstel)

Voor de moeder van een actieve, vrolijke kleuter is Buurtgezinnen.nl op zoek naar een fijn steungezin. Deze moeder heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug en probeert haar leven nu met hulp goed op de rit te krijgen. Dat heeft tijd nodig, maar gaat haar lukken!

Omdat nog niet duidelijk is waar in Amsterdam dit gezinnetje uiteindelijk terecht gaat komen, zoeken we een steungezin dat ‘ergens tussen de Zeeheldenbuurt en de Watergraafsmeer’ woont.

We hopen dat de dochter (4 jaar) wekelijks een middagje bij een gezin mag komen spelen waar ook één of meer andere kinderen wonen, liefst van dezelfde leeftijd of ietsje ouder. En dat zij – wanneer het goed gaat – ook op regelmatige basis mag logeren, zodat haar moeder even echt helemaal de verantwoordelijkheid los mag laten.

(meer…)

Zieke moeder zoekt steun (Zuid-Oost)

Drie maal per week moet deze alleenstaande moeder voor behandeling naar het ziekenhuis. De zorgen en last die dat met zich meebrengt, zijn nog tot daar aan toe. Maar daar komt nog bij dat haar dochter (10 jaar) dan op zichzelf is aangewezen. Soms lukt het om met een vriendinnetje af te spreken. Dat is wel heel leuk, maar voor de langere termijn geen goede oplossing.

Buurtgezinnen.nl is daarom op zoek naar een gezin waar dit meisje na schooltijd welkom is. Niet voor grootse activiteiten, maar gewoon om lekker mee te kunnen doen in het gerommel van een gezin. De dochter houdt ontzettend van dansen, zwemmen en bakken. Zij vindt het ook leuk om met kleinere kinderen te spelen.

Op maandag en woensdag zou zij graag naar de training van Friends in Shape (Amsterdam Noord) gaan. Daar zou zij óf naartoe gebracht moeten worden óf voor op de bus (bij Arena) worden gezet.

(meer…)

Ondersteuning gezocht voor lieve moeder met een baby’tje in Buitenveldert

Buurtgezinnen.nl zoekt voor een jonge moeder (26) en haar dochtertje van 3 maanden een steungezin, een alleenstaande vrouw of een ouder echtpaar. De moeder woont vanaf haar 15de in Nederland, zij is afkomstig uit Oeganda. Daar heeft ze een moeilijke jeugd gehad met weinig liefde, deels heeft ze ook op kostscholen gezeten.

Ze is de eerste jaren van haar verblijf hier in het Zuiden van Nederland opgevangen. Een paar jaar geleden is ze in Zuid Oost gaan wonen en nu woont ze met haar dochtertje sinds een jaar in Buitenveldert. Ze heeft geen familie of vrienden in de buurt waarop ze terug kan vallen. Ze heeft nog napijnen van de bevalling, daardoor is het voor haar extra zwaar om alleen voor haar kindje te zorgen. (meer…)

Tips in Amsterdam

Voor vragen over zorg, welzijn, aangepast vervoer, zelfstandig wonen, aanpassingen in huis,  urgentieverklaring, kwijtschelding, geldproblemen en minimaregeling kunt u terecht bij het Sociaal Loket van Stadsdeel Zuid,
President Kennedylaan 923,
tel. 020 – 255 2916.
Medewerkers van het Sociaal Loket wijzen u de weg naar gespecialiseerde instanties, die u verder kunnen helpen.

Meer info: website

Opvang, opvoeden en taalontwikkeling

Ouder- en Kindteams:opvoeden, opgroeien, gezondheid en ontwikkeling
Ouders en jongeren, die zich afvragen: hoe pak ik dat nou aan? Waar vind ik goede informatie? Moet ik mij zorgen maken? De ouder- en kindteams denken met je mee, geven tips en kijken samen met je wat er nog meer nodig is, zodat je de juiste hulp of ondersteuning krijgt.

In Amsterdam Zuid zijn teams gevestigd in Buitenveldert/Zuidas en De Pijp/Rivierenbuurt.

Meer info: website

Combiwel voor kinderen is een maatschappelijke kinderopvang organisatie met persoonlijke aandacht voor ouders en de ontwikkeling van kinderen. Combiwel voor kinderen beschikt over kinderdagverblijf, de peutercombi, de buitenschoolse opvang, de voorschool of de spelinloop.

tel: 020 – 57 71 133

Meer info: website

Voor een compleet overzicht van naschoolse activiteiten kun je terecht bij de website van Dynamo Amsterdam.
tel: 020 – 46 09 300;

Meer info: website
Kijk bij ‘activiteit’ en zoek dan op het ‘stadsdeel’.

In twee bibliotheekvestigingen in Zuid – De Pijp/Tolstraat en Buitenveldert/ Willem van Weldammelaan 5 – lezen medewerkers van de OBA elke week voor aan kinderen. De ontwikkeling van de woordenschat van een kind wordt sterk gestimuleerd door voorlezen.

Tolstraat 160, 1074 VM AMSTERDAM
Willem van Weldammelaan 5 , 1082 LT AMSTERDAM

Meer info: website

Welzijn

Bij PuurZuid kan elke inwoner van Amsterdam-Zuid vragen stellen over hulp en advies bij relatieproblemen, financiële zorgen, onderwijs, werk, opvoeding en gezondheid; maar ook om schuldhulpverlening, mantelzorg, vrijwilligerswerk en sociaal juridische dienstverlening.

Meer info: website

Cliëntondersteuning voor mensen/kinderen met een langdurige beperking

MEE Amstel en Zaan biedt (cliënt)ondersteuning aan mensen met een lichamelijke en- of verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel, chronische ziekte, een vorm van autisme. MEE geeft advies, informatie en ondersteuning op maat. U kunt terecht bij een Wlz-cliëntondersteuner.

De ondersteuning, die MEE biedt is onafhankelijk van zorgaanbieders en zorgkantoren.

Meer info: website

Huizen van de wijk

Een Huis van de Wijk is dé plek waar wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten voor de buurt, volwassenen en kinderen, kunnen organiseren. Amsterdam Zuid heeft in totaal vijf Huizen van de Wijk.

Huis van de Wijk Lydia
Voor de bewoners van drie buurten: het Museumkwartier, de Willemsparkbuurt en de Apollobuurt (de postcodes 1071, 1075 en 1077).
Roelof Hartplein 2a, 1071 TT Amsterdam

Meer info: website

Huis van de Wijk Buitenveldert
Voor bewoners van Buitenveldert en de Zuidas.
A.J. Ernststraat 112, 1082 LP Amsterdam

Meer info: website

Huis van de Wijk De Pijp
Voor bewoners van De Pijp
2e vd Helststraat 66, 1072 PG Amsterdam

Meer info: website

Huis van de Wijk Olympus
Voor bewoners van de Hoofddorppleinbuurt en de Stadionbuurt.
Hygiëaplein 10, 1076 RT Amsterdam

Meer info: website

Huis van de Wijk Rivierenbuurt
Voor bewoners van de Rivierenbuurt
Rijnstraat 115, 1079 HA Amsterdam

Meer info: website

Deze website werkt met cookies om het gebruiksgemak te vergroten. Zonder cookies werken bepaalde onderdelen van de website niet goed. Als je klikt op ‘Accepteren' ga je hiermee akkoord, voor een periode van een jaar. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "toestaan cookies" om het gebruiksgemak te vergroten. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ga je akkoord met deze instellingen. Informatie over hoe we omgaan met persoonlijke gegevens, vind je in de Privacyverklaring op deze website.

Sluiten