Buurtgezinnen voor tieners…

… om samen te chillen

Rechts zit Nadja. Ze woont bij haar moeder die in een burn-out zit. Die is daardoor altijd moe en kan niet tegen drukte.

Nadja gaat nu twee keer in de week naar Robin (links). De ouders van Robin zijn een soort oom en tante geworden.

… om samen te gamen

Dit zijn Brian en Mo. Ze zijn vrienden geworden. Bij Brian gaat het thuis niet goed. Veel ruzie. Ingewikkeld om uit te leggen.

Om de week logeert Brian het weekend bij Mo. Hij heeft er een soort van tweede thuis gevonden.

… waar je rustig kunt studeren

Dit is Kevin. Thuis kan hij zich niet concentreren. Doordat zijn huiswerk vaak niet af is, gaat het slecht op school.

Na school fietst hij naar Fred en Jolanda. Zij hebben plek genoeg om rustig te studeren.

… waar je gewoon jezelf kunt zijn

Anouska krijgt nog al eens opmerkingen over haar uiterlijk. Lekker belangrijk, als je zusje dood is en je moeder alleen maar huilt.

Twee keer in de week gaat ze naar Yuri en zijn ouders. Ze voelt zich minder eenzaam nu.

… om minder alleen te zijn

Dit is Chelsea. Zij is enig kind en haar ouders zijn veel weg vanwege werk. Ze is veel alleen thuis en voelt zich vaak eenzaam.

Sinds kort gaat ze twee keer in de week naar een groot gezin een straat verderop. Daar is het een vrolijke gezellige boel. Ze wordt er blij van.

… om je hart te luchten

Links zie je Naomi en rechts Shanna. Naomi heeft sinds ze op de middelbare zit, veel ruzie thuis. Als de spanning thuis te hoog oploopt, fietst ze naar Shanna. Soms blijft ze er logeren.

Shanna is als een lieve oma voor haar. Ze kan goed luisteren en vertelt niks door. Hoewel ze elkaar pas een paar maanden kennen, voelt het als jaren.

Waarom zou dit iets voor mij zijn?

Het perfecte gezin bestaat niet. Soms loopt het thuis even niet lekker of heb je behoefte aan iets dat je eigen gezin niet kan bieden. Buurtgezinnen kan helpen om de stress te verminderen en het leven wat leuker te maken.

Hoe kom ik in contact?

Zowel je ouders als jijzelf kunnen direct contact opnemen met de coördinator van jouw gemeente voor meer informatie of een kennismakingsgesprek. Contactgegevens vind je via de button ‘Wil je een coördinator spreken?’.

Je ouders kunnen jullie gezin ook direct aanmelden. Dan komt de coördinator bij jullie langs en gaat op zoek naar een gezin in de buurt. Als het van beide kanten klikt, dan wordt dat jouw buurtgezin.

Twijfel je nog?

Bespreek je situatie met iemand die je vertrouwt. Op school kan dit je mentor, een zorgcoördinator of een leerlingbegeleider zijn.