In een kleine bovenwoning kom ik in contact met deze spontane moeder van twee jonge kinderen. Sinds een paar jaar is zij gescheiden en is er co-ouderschap met de vader van de kinderen, wat meestal redelijk goed verloopt. Net toen ze uit elkaar waren gegaan, overleed de oma van deze kinderen. En omdat ook de grootvader van haar ex-partner niet hier woont, worden ouderen in hun leven gemist. Deze moeder vindt het belangrijk dat haar kinderen ook in contact zijn met een andere generatie. Haar eigen netwerk bestaat veelal uit gezinnen, die ook druk zijn en deze rol niet kunnen vervullen. Het lijkt deze moeder heel fijn als haar kinderen af en toe welkom zijn bij een oma (en opa). Gewoon als gezin spontaan langskomen voor de gezelligheid of in een noodgeval even (één van)de kinderen opvangen. Of samen erop uit met de kinderen naar een speeltuin of museum in het weekend. De frequentie zal niet zo heel hoog zijn, maar ergens bij horen, zal al een heel fijn familiegevoel geven. Dat gevoel heeft deze moeder zelf vroeger wel gemist.

De jongen van 5 jaar houdt erg van gezelschap, hij speelt graag met andere kinderen en stelt allerlei vragen. Hij is leergierig en komt heel energiek over. Samen met zijn zusje maakt hij veel plezier, al kunnen ze elkaar ook in de haren zitten. Ze zijn echt broer en zus en willen graag veel dingen samen doen. Het zusje van net 4 jaar, kan ook heerlijk alleen spelen en kletst lekker over van alles en nog wat. Ballet vindt ze heel erg leuk om te doen en is ze trots dat zij nu ook naar de basisschool gaat, net als haar broer.

Profiel steungezin

Voor dit gezin zoekt Buurtgezinnen een fijne oma (en opa):

  • Die houdt van spontaan contact met deze kinderen en hun moeder.
  • Die met een open blik in het leven staat en oog heeft voor de leefwereld van kinderen.
  • Die in noodgevallen de kinderen een keer kan opvangen.

Denk je deze rol te kunnen vervullen voor dit gezin? Je kunt je aanmelden als steungezin op www.buurtgezinnen.nl of stuur een mailtje naar onze coördinator gonda@buurtgezinnen.nl. Zij neemt dan contact op en komt graag kennismaken en bespreken wat jullie mogelijkheden zijn.